Често задавани въпроси

LekariOnline.com e платформа, която улеснява избора от страна на пациентите на лекар, зъболекар или друг тип здравен специалист. Имате възможност да прочетете потвърдени мнения на други пациенти, които са посещавали избрания от Вас лекар и да запазите директно час при него онлайн чрез системата на LekariOnline.com. LekariOnline.com не е лечебно заведение и не предлага медицинско обслужване, както и отговори на медицински въпроси. Ние Ви улесняваме в избора на лекар и зъболекар и Ви предоставяме възможност да резервирате час за преглед онлайн.

В момента в платформата Лекари Онлайн присъстват само профили на лекари, които са изявили желание и са дали своето съгласие да ползват платформата. Усилено работим по набиране на лекари от цялата страна.

Целта на Лекари Онлайн е да не се налага да запазвате часове по телефона! Идеята ни е да създадем лесна за ползване система за избор на специалист и запазване на час за преглед онлайн. Чрез платформата Лекари Онлайн не можете да запазите час по телефона – можете да направите това онлайн в календара на съответния лекар или като се свържете с лекаря или медицинския център. Ако имате проблем с ползването на платформата Лекари Онлайн, обадете ни се и ние ще Ви помогнем да резервирате час за преглед онлайн!

Платформата Лекари Онлайн предлага на лекари и пациенти възможността за резервиране на час за преглед по всяко време на денонощието онлайн. Някои лекари избират да оставят телефона в профила си видим за пациентите, а други предпочитат потребителите да нямат достъп до тази информация. Ако се наложи да отмените запазения от Вас час, можете да направите това в профила си, в страницата „Моите резервации”. За всякакви други технически въпроси можете да се свържете със Лекари Онлайн.

Можете да се свържете с нас чрез формата за контакти, да ни изпратите е-мейл на или да ни се обадите на телефон между 9:00 и 17:00 ч. Ако нямаме възможност да Ви вдигнем в момента или ни звъните в извънработно време, ще Ви върнем обаждане при първа възможност!

Използвайки формата за търсене от началната страница, Вие може да откриете лекари и зъболекари по специалност, местоположение и име. От бутона „Намери лекар“ можете да откриете точния за Вас специалист и по допълнително зададени критерии като например дали работи с НЗОК, с деца, дали има обявена цена на прегледа, както и да подредите медицинските специалисти по най-нови, най-популярни или с най-висок рейтинг.

Когато изберете специалист, отворете неговия профил и натиснете бутона Запази час. Ще се придвижите към календара на лекаря, където в зелено ще видите свободните часове. Изберете удобен за Вас час в зелено и го натиснете – системата ще Ви води през процес на кратка регистрация и резервация.

Да, регистрацията в Лекари Онлайн ще даде на лекаря предварителна информация за Вас, както и Вашите контакти, в случай, че се наложи да се свърже с Вас.

Запазването на час се състои от 3 лесни и кратки стъпки – ако сте стигнали до страница с надпис „Успешно резервирахте час”, значи процесът е приключил и имате резервиран час. До няколко минути ще получите и е-мейл с детайлите за предстоящия преглед (за всеки случай проверете и в папка Спам). Резервацията можете да видите по всяко време и в секция „Моите резервации” във Вашия профил.

В профила на всеки лекар, който работи с направления по НЗОК, над календара ще видите публикувано логото на НЗОК. Освен това, когато запазвате час, първият въпрос е как ще заплатите – ако в падащото меню видите възможен отговор „С направление по НЗОК”, значи лекарят работи с направления.

Ако не виждате точната причина, поради която искате да запазите час за преглед при специалист, изберете тази, която е най-близо до Вашата причина. В следващата стъпка за резервиране на час можете да оставите допълнителна информация на лекаря в поле „Бележки към резервацията”.

При регистрация е добре да попълните Вашите имена, данни и контакти, за да има лекарят връзка с Вас. При резервация на час, в последната стъпка, имате възможност да попълните името на пациента, за който резервирате час, както и да попълните неговата възраст и допълнителна информация в свободен текст в поле Бележки към резервацията. По този начин ще имате акаунт на Ваше име, но ще можете да запазвате часове и за други членове на семейството. Лекарят ще види Вашите имена и контакти за връзка, както и имената и възрастта на пациента, за когото е запазен часът.

Възможно е да сте сгрешили някой от символите при въвеждане на и-мейла или паролата при регистрация. Ако сте получили и-мейл с потвърждение на регистрацията, значи и-мейлът Ви е въведен правилно и сте сгрешили паролата си. Можете да поискате нова парола чрез този линк. И-мейл с линк за смяна на паролата ще бъде изпратена веднага на мейла Ви от регистрацията – ако не го видите, проверете за всеки случай в папка Спам. Линкът за смяна на парола, който ще получите, е валиден 60 минути.

Когато копирате паролата си от автоматичния мейл, който сте получили при поискване на нова парола, внимавайте да не копирате празен символ (разстояние) преди или след самата парола. Ако отново не успеете да влезете в профила си, обадете ни се на посочения телефон за връзка.

Ако се случи така, че се наложи да откажете резервиран час, влезте във Вашия профил и откажете резервацията си чрез бутон „Откажи” в страница „Моите резервации”. Ако не откажете резервацията и не посетите запазения от Вас час, лекарят има възможност да Ви маркира като „Неявил се пациент”. Повече от едно неявяване и прекалено много промени могат да доведат до заключване на Вашия профил – целта е да сме сигурни, че календарите на специалистите са винаги точни за пациентите, които разчитат на тях.

Понякога се случва при специалистите да изникне спешен случай. Тогава ще получите и-мейл от Лекари Онлайн с информация за промяната и ще имате възможност да запазите нов час.

Влезте във Вашия профил и изберете „История”.

След Вашия преглед, ще получите мейл от Лекари Онлайн с линк, който да последвате, за да оставите оценка. Друг вариант е да влезете във Вашия профил, да изберете секция „История” и да натиснете бутона „Остави оценка”. Имате възможност да дадете Вашето мнение до 14 дни след прегледа.

Публикуваме оценки само от пациенти, резервирали час за преглед и посетили съответния лекар чрез платформата Лекари Онлайн. В други сайтове, каталози и форуми в интернет всеки може да остави оценка – дори самият лекар. Затова оценките за специалистите в Лекари Онлайн са действителни, надеждни и точни. Подсещаме всеки пациент за отзив след прегледа, затова имаме представителна средна оценка, която да Ви помогне да изберете най-подходящия за Вас лекар.

Лекари Онлайн модерира оценките, оставени от пациенти, за да сме сигурни, че те са обективни и полезни за лекарите и останалите потребители. Следваме следните принципи, преди да публикуваме мнение: Не публикуваме обидно и вулгарно съдържание; Не публикуваме ревюта, които разкриват лична информация за лекари или пациенти; Не публикуваме мнения, които касаят диагноза или лечение – те отразяват факти, които не можем да потвърдим, а обективността на мненията е един от главните приоритети на Лекари Онлайн; Не публикуваме коментари, които не касаят пряко самия преглед, Вашето мнение за лекаря и Вашето преживяване като пациент при дадения специалист; Не публикуваме оценки на ценовата политика на определен лекар, тъй като тези оценки в голяма част от случаите са субективни.

Сигурността на Вашия профил и лична информация е наш основен приоритет и следваме всички текущи стандарти на сигурност в интернет, за да я защитим.

Това става изключително лесно. Научете повече подробности за предимствата на Лекари Онлайн и подайте заявление за регистрация тук или се свържете с наш медицински представител на тел: 0893 496 766